Älä päästä näitä peikkoja parisuhteeseen – nakertavat rakkauden

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vastarakastuneet voivat tuijotella toisiaan tuntitolkulla kyllästymättä ja samaan aikaan he hokevat, että ovat yhdessä ikuisesti. Ääni saattaa muuttua vuosien myötä, mutta rakkautta täytyy vaalia kuin elämän arvokkainta asiaa.

Monet syyt voivat johtaa pettämiseen, jättämiseen, eroamiseen tai karkaamiseen. Kaikilla on kuitenkin yksi yhteinen tekijä: Parisuhde ei voi hyvin. Usein suhteessa esiintyvät ongelmat voidaan selvittää keskustelemalla tai käyttäytymistä muuttamalla. On kuitenkin olemassa muutama asia, jotka voivat tehdä ongelmista ylitsepääsemättömiä ja antaa lopullisen syyn eroamiseen.

Pettäminen lienee näistä hankalin, sillä olipa syrjähypyn syyt missä tahansa, ei suhdetta sen jälkeen pysty korjaamaan entiselleen. Pettäminen on oiva osoitus siitä, että parisuhteessa ja rakkaudessa on jotain vialla.

Mikäli kumppanin täytyy vakoilla toisen puhelinta, sähköpostia tai yhteisöpalveluiden tilejä, osoittaa se epäluottamusta omaa rakasta kohtaan. Terveessä suhteessa annetaan molemmille osapuolille tilaa hengittää ilman, että tarvitsee jatkuvasti epäillä toisen toimia. On monesti myös todistettu, että liian suuri mustasukkaisuus jo yksinään saattaa enteillä liiton rakoamista, eikä laastariksi käy uhkaileminen tai kiristäminen vaan yhteiseen onneen panostaminen.

Elite Dailyn suhdeasiantuntijat muistuttavat, että parisuhteessa ollaan aina samalla viivalla, oli suhteessa lapsia tai ei. Jos kumppani aliarvioi, vähättelee tai käyttäytyy epäkunnioittavasti puolisoaan kohtaan, etenee parisuhde negatiivisessa valossa. Tällöin on hankala luoda onnen täyttämää ilmapiiriä, kun takaraivossa kaikuvat partnerin ainaiset moitteet.

Joskus toinen parisuhteen osapuolista lähtee riidan päätteeksi etsimään ratkaisua omista oloistaan. Mikäli kumppanin reissut kestävät liian kauan, eikä hän ole valmis selittelemään poissaoloaan, voi toinen huolestua tulevasta. Parisuhteen eroprosessi alkaa yleensä fyysisesti erilleen ajautumisesta. Tämä tarkoittaa nykyisin myös sosiaalisen median parissa tapahtuvaa toimintaa. Toistensa kanssa julkisesti lässyttävät parit saattavat ärsyttää monia, mutta jos parisuhteessa olevat välttelevät toisiaan myös verkossa, ei kaikki asiat ole kunnossa.

Ennen suhdetta täytyy tuntea kumppani hyvin, sillä mikäli hän edustaa kaikkea muuta kuin mihin on aiemmin tottunut, voi joutua kohtaamaan ylitsepääsemättömiä ongelmia. Jo pelkästään se, tuleeko puoliso toimeen muiden kuin omien kavereidensa kanssa, kielii paljon hänen luonteestaan. Ideaali tilanne on se, että myös oma rakas voi ystävystyä kumppanin kavereiden kanssa.

Kateus on salakavala tauti, joka kovertaa ja vaikuttaa ihmisen persoonallisuuteen. Se on rinnastettavissa mustasukkaisuuteen, jossa puolison ei esimerkiksi anneta elää luonteelleen tyypilliseen tapaan, vaan toinen pyrkii kontrolloimaan ja säätelemään kaikkea. Tämä on sairasta ja osoittaa samalla myös aiemmin mainitun luottamuspulan vakavuuden.

Suhde ajautuu varmasti karille myös silloin, jos pariskunnan toinen osapuoli on spontaani ja antautuu elämään, ja toinen tahtoisi vain olla kotona ja suorittaa samoja rutiineja päivästä toiseen. Ilonpilaajat eivät kuulu rakkaudentäyteiseen olemiseen, vaan pariskuntien olisi hyvä olla samoilla aaltopituuksilla myös intohimojensa suhteen. Mikäli ihminen mieltää kumppaninsa tylsäksi, voi ero olla joskus jopa helpompi ratkaisu kuin itsensä jatkuva tukahduttaminen.

Kaikki ovat varmasti joskus tavanneet ihmisen, joka luulee olevansa aina oikeassa. Tällaisen henkilön kanssa on mahdotonta sovitella tai joustaa asioista, sillä hän ei näe omaa napaansa ja ahdasmielistä ajatusmalliansa pidemmälle. Yleensä heidän on vaikea myöntää väärässä oleminen. Tällöin uppiniskaisen kiukuttelijan on helpompi olla omassa ylhäisessä yksinäisyydessään vakka loppuelämänsä ajan ja vaihtaa oman parisuhteen vaihde vapaalle. Aito rakkaussuhde ei ahdista, vaan tuo olon onnellisen kevyeksi – yhteistyössä on voimaa.