Provinssirock käynnistyi upeassa säässä

Festarit · Terhi Piiroinen

Seinäjoella vietettävä Provinssirock on kerännyt vuosien saatossa parhaimmillaan festivaaliyleisöä 80.000 ihmisen verran. Tänä vuonna perjantaina 27. kesäkuuta käytiin päräytetty Provinssirock houkutteli paikalle 10.000 bailaajaa.

Pitkään Suomen ilmanalaa piinannut viileä sää väistyi auringonpaisteen tieltä, ja festivaalikansa sai juhlia 36. Provinssirockin ensimmäistä festivaalipäivää lämpimän hyväilevässä tunnelmassa.

Päälavan spektaakkeli käynnistyi perjantai-iltapäivästä Eläkeläisten ja Kuopion kaupunginorkesterin yhteisvoimin kajauttamalla konsertilla. Yleisö humppasi letkassa lavan edustalla – kuten kuvioon kuuluukin. Hikikarpaloiden lentäessä katsomossa nautittiin huumoripitoisista lyriikoista ja sinfoniatason soittimien jylinästä. Törnäväkentän tanner tömisi kirjaimellisesti ja tästä tiesi festivaalin alkaneen loistokkaassa huumassa.

Vaikka perjantai-illan aikana tarjoiltiin suuri joukko eturivin artisteja ja yhtyeitä, oli yhdysvaltalainen jenkkiyhtye North Mississippi Allstars päivän ehdoton yllättäjä ruotsalaisen NONONO:n ohella. Eniten päälavan eteen yleisöä kuitenkin juoksuttivat koko kansan oma kultapoju Cheek ja Breathe-hitillä tanssiin pakottavan keikkansa aloittanut The Prodigy. Molempien suosikkien kohdalla Törnävänkenttä täyttyi kuin ennen vanhaan – takalaitoja ja ääriä myöten.

Kauneimmat naiset löytyivät lavoilta Sannin ja Haloo Helsinki! -yhtyeiden keikkojen aikana. Yhteislaulun siivittämä tunnelma oli käsinkosketeltavaa auringon paistaessa kauniisti Törnäväjoen yli. Energisin keikka oli kaiketi salaisella Sakkolavalla metsän siimeksessä esiintyneellä Nyrkkitappelulla, jonka solisti Horo-Hepe loikkasi rohkeasti yleisön sekaan rokkitähtimäisin elkein huikealla stage divella. Päälavalla myöhemmin esiintynyt Jake Bugg tarjoili tarjoili hieman rauhallisempaa menoa olutteltoissa ja kentällä heiluneille festarikansalaisille, ja mies sai erityiskehuja nostalgisesta musisoinnin otteestaan.

Provinssirockissa oli nyt uutuutena festivaalin yhteydessä järjestetty Camp Provinssi, jossa on järjestetty vieraille monipuolisesti lisäohjelmaa ja nautittavaa. Paikalle oli saapunut myös kolmekymppisiään viettävä kouvolalainen Anna-Maija Lumppio, jonka mielestä festivaaliyön parasta antia oli kuulokkeet päässä tanssittu Scooter Silent Diskossa. Nainen oli Provinssissa vuosien tauon jälkeen ja kehui tunnelman säilyneen murroksesta huolimatta leppoisana. Leirintäalueella on tänä vuonna järjestäjien toimesta luvattu, että siellä juhlitaan taukoamatta vuorokauden ympäri. Lupaus lunastettiin jo torstain ja perjantain välisenä yönä, ja eräs festivaalikansalainen kertoi nukkuneensa kahden makuupussin kanssa ja silti paleli. Ainoa vaihtoehto pitää itsensä lämpimänä oli aamuyön yli jatkunut tanssi. Sama toistui myös kahtena seuraavana yönä.

Aurinkoinen lauantaiaamu käynnistyi leirintäalueella mieltä puhdistavalla joogalla joen rannassa, ja mukana oli yllättävän paljon osallistujia enemmän tai vähemmän hymyilevänä. Provinssirockin portit aukesivat eilen lauantaina kello 14.00 ja lavalle nousivat illan aikana muun muassa räppärikuningatar M.I.A., Samuli Putro ja Jussi-kuoron sekä Laitakaupungin orkesterin kanssa. Eniten yleisö kuiski kuitenkin odottavansa elektronista musiikkia soittavan duon Knife Partyn keikkaa. Pohjanmaalaisittain poppoo tottelee myös nimeä puukkohipat. Mieleenpainuvia vetoja odotettiin myös vankkumattoman faniryhmän suomalaisista itselleen saaneelta Dropkick Murphysilta, jonka nopeatempoinen soitanta tempaisee mukaansa introvertimmänkin ihmistyypin. Järjestäjien olisi kannattanutkin mitoittaa lavat esiintyjien mukaan, sillä Saarilavan edusta kävi auttamattomasti liian pieneksi ”droppareiden” faneille.

Provinssirockin lavalle vuosien tauon jälkeen Kolmannen naisen kanssa astunut Pauli Hanhiniemi oli varmasti jännä äärellä. Ei pelkästään siksi, että yleisö oli pääosaksi nuorempaa, mutta myös siksi, että hän kantaa nykyisin myös Vain elämää -televisiosarjasta ansaittua viittaa. Yleisö lauloi mukana kovaäänisesti, sillä suomalaisella mentaliteetilla luodut lyriikat uppoavat aina auringossa ilakoivaan festariväkeen. Energiaa tarjoilleet Stam1na ja Kakka-hätä 77 jatkoivat myöhäisillan bänditarjontaa ennen festivaaliporttien sulkeutumista. Bileet jatkuivat kuitenkin vielä Camp Provinssin kupolitelttamaisemissa pitkälle aamuun – vaikkakin osa nukkui itselleen sitkeästi ajokuntoa.