Näin ujutat tietoisuustaidot osaksi arkea – mindfulness rauhoittaa ja luo tilaa ajatuksiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Eräs nainen viittasi kintaalla kaikenlaiselle meditaatiolle ja mietiskelylle. Urakeskeisenä ihmisenä hän ajatteli, että hänellä ei yksinkertaisesti ole aikaa hengitellä vähän väliä paikallaan ja ihmetellä maailmanmenoa. Tässä kohtaa nainen teki virheen.

Hän sairastui uupumukseen ja joutui väkisin pysähtymään ensimmäisen kerran elämässään. Nykyisin hän ymmärtää, että mielelle on annettava lepoa, jotta se voisi toimia. Omia ajatuksia on myös hyvä oppia tarkkailemaan. Mindfulness on vuosituhansia vanha mietiskelymuoto, jossa keskitytään ainoastaan tähän hetkeen ja läsnäoloon. Aluksi sen harjoitteleminen vaatii ohjausta ja jokusen minuutin päiväohjelmasta, mutta ajan kanssa tietoisuustaitoa voi harjoitella vaikkapa työmatkalla linja-autossa istuen.

Kaikkia meditoinnin muotoja voi harjoitella omaan aikatauluunsa sopien ilman, että tekee asiasta pakkoa tai stressiä. Jo viisi minuuttia mietiskelyä päivässä riittää esimerkiksi ruokatauon päätteeksi tai illalla ennen nukkumaanmenoa. Kannattaa myös testata mindfulness-harjoituksia lenkin aikana, ruokaillessa tai aamukahvia juodessa. Apuna voi olla älypuhelimen sovellus tai erikseen kokoontuva mietiskelyryhmä. Suomenkielisiä rentoutuksia löytyy myös veloituksetta Vieno-palvelusta.