Shoppailuopas: New Yorkin parhaat ostosvinkit

Matkailu · Stara.fi

New York on shoppailukaupunkien kuningas, mutta parhaille ostosapajille löytäminen kahdeksan miljoonan ihmisen metropolissa ei olekaan ihan helppoa. Shoppailuun saa kulumaan päivän jos toisenkin, ja hankkiessasi halvan lennon New Yorkiin ei kaupoissa tarvitse potea huonoa omatuntoa. Tässä Nykin kävijän viisi ehdotonta shoppailutärppiä.

Manhattanin outlet-tavaratalot

New Yorkista löytyy monia outlet- eli alennustavarataloja, jotka ovat erikoistuneet merkkituotteisiin. Niistä World Trade Centerin raunioiden lähistöllä sijaitseva Century 21 mainostaa olevansa ”New Yorkin parhaiten varjeltu salaisuus”. Totta tai ei, täällä voi tehdä uskomattomia merkkivaatelöytöjä Armanista Gucciin 25 – 75 prosentin alennuksella. Toisaalta, päivästä riippuen voi olla, että löydät vain ison sekasotkun. Muita Isossa Omenassa toimivia outlet-liikeketjuja ovat TJMaxx, Loehmann’s ja Nordstrom Rack. Merkkivaatteiden ystävien kannattaa myös tehdä pyhiinvaellusmatka Woodbury Commonin ulkoilmaostoskeskukseen tunnin matkan päähän Manhattanilta. Kyseessä on 220:n eri outletliikkeen keskittymä.

Keskikaupungin hienostotavaratalot

Kaikki tuntevat maailman suurimmaksi tavarataloksi itseään tituleeraavan Macy’sin ainakin nimeltä, mutta Herald Squarella sijaitseva seitsemänkerroksinen megaputiikki ei suinkaan ole Manhattanin ainoa suuri shoppailutaivas. Fifth Avenuen varrella on kaupungin kuudesta isoimmasta tavaratalosta kolme: Lord&Taylor, Saks Fifth Avenue ja Bergdorf Goodman. Muutamaa katua idempänä könöttävät Barney’s ja Bloomingdales. Näissä yläluokan tavarataloissa palvelu pelaa ja shoppailu upeissa puitteissa on kaikinpuolin esteettinen kokemus.

Tarjolla on enimmäkseen uusimpia merkkivaatteita ja –tavaroita. Satunnaisia alemyyntejä lukuun ottamatta hinnat pyörivät ökykalliin tuolla puolen. Vaikka ei olisikaan metsästämässä itselleen tuhannen taalan neuletta, esimerkiksi Bergdorf Goodmanissa voi hyvin huvittaa itseään tarkkailemalla seurapiirirouvia puudeleineen. Bloomingdale’silla ja Macy’silla kannattaa poiketa tavaratalon infopisteen kautta: Ulkomaalaiset turistit saavat sieltä 11 – 15 prosentin alennuskupongin passiaan vilauttamalla.

Periamerikkalaiset ostarit

Visiitti New Jerseyn puolelle on must-juttu periamerikkalaisten ostoskeskusten faneille. Kolmen vartin bussimatkan päässä Manhattanilta sijaitseva Paramus on New Jerseyn ja koko Yhdysvaltain vilkkaimpia shoppailupaikkakuntia. Sen suurin ja kuuluisin ostoskeskus on yli 300 liikkeen Westfield Garden State Plaza.

Edestakainen matka Manhattanin linja-autoasemalta Port Authoritysta bussilla 163 maksaa noin viisi euroa. Myös Queens Center on hyvä kohde sateisena päivänä, sillä saman katon alla majailee yli 100 liikettä. Sinne pääsee ottamalla R-metron Woodhaven Boulevardin stopille. Manhattanin paras ostoskeskus taas on Columbus Circlellä sijaitseva hienostunut Time Warner Center, josta löytyy 50 merkkivaateliikettä.

Brooklynin söötit vintageputiikit

Vintage- ja retrohenkisen shoppaajan unelmakaupunginosa on Brooklyn ja siellä etenkin Williamsburg, joka sijaitsee alle viiden minuutin metromatkan päässä Manhattanilta. Hipstereiden suosikkinaapuruston parhaita liikkeitä on Spoonbill & Sugartown –kirjakauppa, joka on erikoistunut taidekirjoihin. Alueen vintage-vaatekaupoista on syytä tsekata ainakin Beacon’s Closet, Atlantis Attic (771 Metropolitan Avenue) sekä Amarcord. Piskuinen Adorned taas myy särmikkäitä napakoruja. Jos osuu Williamsburgiin viikonloppuna, Artists and Fleas –torilla voi ihailla nuorten muotisuunnittelijoiden tuotoksia.

Alakaupungin pikkuliikkeet

New Yorkin alakaupunki kapeine katuineen huokuu kylämäistä tunnelmaa, joten ei ole ihme että niin moni pikkuliike on asettunut 14.kadun alapuolelle. Steven Alanin lippulaivaliike Tribecassa on yksi näistä. Alanin vaatteet edustavat perinteistä itärannikon yksinkertaisen kaunista tyyliä, kuten tekee myos Mick Margon -liike West Villagessa. Päinvastaista koulukuntaa löytyy pariisilaistyylisestä Purdy Girlistä ja vintage-hetkisestä Screaming Mimisistä.

Mirva LempiäinenMomondo