Isän työpäivän pituudella yllättävä vaikutus poikalapseen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

”Olet sitten kiltisti äidin kanssa, isi tulee myöhään töistä kotiin,” saattaa kuulua monen perheen puhelinkeskusteluissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan pitkiä päiviä tekevien miesten poikalapset ovat useimmin varsinaisia ongelmatapauksia.

Tutkimuksessa arvioitiin 1.400 poikalapsen käyttäytymistä, ja kaikkien heidän isät työskentelivät viikossa enemmän kuin 55 tuntia. Tulosten mukaan työmyyrien poikalapset sortuvat helpommin aggressiiviseen käyttäytymiseen. Samaa vaikutusta ei huomattu tyttölapsissa tai silloin, jos perheen äiti teki pitkiä työpäiviä.

Tutkimuksen suoritti Berliinissä sijaitseva sosiaalisen tieteen tutkimuslaitos, mutta lähtökohtana pidettiin australialaisia tilastoja, joissa yksi viidestä perheenisästä työskentelee viikoittain enemmän kuin 55 tuntia. Poikalapset olivat iältään 5 – 8-vuotiaita.

Syynä pidetään sitä, että paljon töissä aikaansa viettävät isät eivät yksinkertaisesti ehdi ohjata lastaan. Vanhempien ja lasten tulisi viettää enemmän aikaa yhdessä. Pitkiä päiviä tekevät isät ovat usein myös kotona ollessaan väsyneitä ja stressaantuneita. Työssäkäyvät äidit sen sijaan yrittävät tasapainottaa uran ja kodin velvollisuudet samalle viivalle. Isien täytyisi tehdä samaa tämän tutkimustuloksen valossa, Journal of Marriage and Family -julkaisu muistuttaa.