Tutkimus: Sinisilmäiset juovat eniten alkoholia

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Vermontin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan sinisilmäiset ihmiset sairastuvat todennäköisemmin alkoholismiin. Tutkijat Arvis Sulovari ja Dawei Li tutkivat alunperin psyykkisiä sairauksia ja erilaisia riippuvuuksia, jolloin he huomasivat sinisten silmien ja alkoholismin yhteyden toisiinsa.

Metro-lehden mukaan tutkimusta varten kerättiin vuodesta 2012 lähtien tietokantaa noin 10.000 ihmisestä, joilla oli joko psyykkisiä sairauksia tai jokin riippuvuus. Sen jälkeen ryhmää tarkennettiin ja rajattiin pienemmäksi, ja lähempään tarkasteluun otettiin 1.263 ihmistä, joilla kaikilla oli alkoholiriippuvuus.

Li huomasi, että lähes kaikilla alkoholisteilla oli siniset silmät. He muunsivat testausmetodeitaan moneen kertaan ja rajasivat ihmisiä erilaisin perustein eri ryhmiin, mutta lopputulos pysyi samana. Tutkijat eivät osaa vielä sanoa, mikä geeni sinisilmäisyydessä on taipuvainen alkoholismiin, mutta sinisten silmien ja alkoholiriippuvuuden yhteys on kuitenkin selvä.