Tulli paljasti massiivisen savukkeiden salakuljetuksen – kokonaismäärä nousi miljooniin

Ohhoh! · Tim Isokivi

Tulli on tutkinut laajamittaista savukkeiden salakuljetusvyyhtiä. Tulli epäilee, että Suomeen on maahantuotu laittomasti jopa 3 000 0000 savuketta. Tullin tiedotteen mukaan useita henkilöitä on ollut esitutkinnan aikana vangittuina.

Tutkinta käynnistyi tammikuussa 2024, jolloin kaksi henkilöä nouti Virosta saapuneita pahvilaatikoita vantaalaisen kuljetusyhtiön terminaalista. Tulli pysäytti pakettiautolla liikenteessä olleet henkilöt. Laatikoista löytyi 500 000 laitonta savuketta.

Tulli epäilee salakuljetuksen alkaneen viime vuoden loppupuolella, ja että salakuljetuskertoja on ollut useita. Vältettyjen verojen määrän arvioidaan olleen yli miljoona euroa. Salakuljetusmuotona käytettiin kaupallista kumipyöräliikennettä.

– Epäilemme tapauksessa savukkeiden salakuljetuksen olleen ulkomailta johdettua, ja usean henkilön osallistuneen toimintaan Suomessa mm. vastaanottamalla, varastoimalla ja myymällä savukkeita eteenpäin, kertoo tutkinnanjohtaja Pasi Lukkarinen tiedotteessa.

Kuljetusyhtiötä tai sen työntekijöitä ei epäillä rikoksista. Tulli kertoo takavarikoineensa vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana ennätysmäärän savukkeita verrattuna kolmen edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.