Imagine Dragonsille rajua palautetta Serj Tankianilta – esiintyivät Azerbaidžanissa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

System Of A Downin laulaja Serj Tankian arvostelee Imagine Dragonsia kovin sanoin, koska yhtye esiintyi hänen mukaansa kansanmurhadiktatuurin tyyssijassa, Azerbaidžanissa. Tankian pitää länsimaalaisten yhtyeiden esiintymistä alueella taidepesuna.

Neljä System Of A Downin jäsentä on alunperin kotoisin Armeniasta. Viime kesänä Serj Tankian kirjoitti henkilökohtaisen kirjeen Las Vegasista kotoisin olevalle Imagine Dragonsille ja pyysi heitä harkitsemaan konsertin toteuttamista Bakussa, Azerbaidžanissa. Syynä oli muun muassa se, että ennakkotietojen mukaan Azerbaidžan valmisteli kansanmurhaa etnisiä armenialaisia vastaan Vuoristo-Karabahin alueella. Yhtyeen konsertin peruminen olisi ollut ihmisoikeusteko.

– Näissä olosuhteissa esiintyminen Bakussa voi auttaa Azerbaidžanin hallitusta peittämään rikoksensa, kirjeessä todettiin.

Kun Serj Tankian ei saanut Imagine Dragonsilta vastausta, peräänkuulutti hän yhtyeen piittaamattomuuden humanitaarista katastrofia vastaan sosiaalisessa mediassa julkisesti. Vetoomuksista huolimatta Imagine Dragonsin keikka eteni suunnitellusti. Hyvin pian tämän jälkeen Azerbaidžan hyökkäsi Vuoristo-Karabahin ihmisiä vastaan ja 120.000 joutui jättämään kotinsa.

– Minä en ole tuomari, joka määrää bändejä siitä, missä he saavat soittaa tai missä ei saa soittaa. Monet muutkin soittavat paikoissa, joissa ihmisillä ei ole paljon ihmisoikeuksia, ja ymmärrän, että he tekevät sen rahan vuoksi. He ovat taiteilijoita ja he viihdyttävät ihmisiä, Serj Tankian kertoi Metal Hammerille.

– Azerbaidžanin hallitus oli aikeissa suorittaa etnisen puhdistuksen, miten he pystyivät menemään sinne ja soittaa esityksensä? Mutta jotkut taiteilijat tekevät niin. Ja en tiedä mitä sanoa noista taiteilijoista. En kunnioita heitä ihmisinä. Vitut heidän taiteestaan, he eivät ole minun mielestäni hyviä ihmisiä.