Olut yhä suosituin alkoholi Suomessa – yhden tuoteryhmän kulutus selvässä kasvussa

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli vuonna 2023 Suomessa 8,7 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Alkoholinkulutus väheni 2,4 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemista luvuista.

Oluet olivat Suomessa edelleen suurin alkoholipitoisten juomien ryhmä 46 prosentin osuudella. Juomasekoitusten kulutus puolestaan lisääntyi 15 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Väkevien alkoholijuomien osuus kulutuksesta oli 21 prosenttia ja mietojen viinien osuus 20 prosenttia.

THL:n mukaan alkoholijuomien kulutus ravintoloissa ja matkustajatuonti lisääntyivät viime vuonna. Sen sijaan alkoholin ostaminen päivittäistavarakaupoista ja Alkosta väheni 3 prosenttia. Alkoholijuomien ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista väheni peräti 62 prosenttia verrattuna vuoteen 2022.

Alkoholijuomien myynnissä on alueellisia eroja. Myyntiä tapahtuu enemmän Itä- kuin Länsi-Suomessa, ja enemmän Pohjois- kuin Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomessa myyntiä nostaa matkailu ja Itä-Suomessa mökkipaikkakuntien kesäasukkaat.