Särkänniemen delfinaario halutaan sulkea: ”Eivät kuulu huvipuistoon”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Villieläinten pitäminen vankeudessa on ollut viime vuosina maailmanlaajuisesti kovassa vastatuulessa. Yhdysvalloissa on syntynyt jopa kansanliike, joka vaatii julkkistähten johdolla Sea World -merieläinpuistojen sulkemista jopa mielenosoituksin. Nyt Suomi on viimein liittymässä mukaan.

Pohjoismaiden ainoa delfinaario sijaitsee nimittäin toistaiseksi Tampereella. Toistaiseksi siksi, että nyt Särkänniemen delfinaarion sulkemisesta on tehty Tampereella valtuustoaloite, jonka on allekirjoittanut lähes 20 kaupunginvaltuutettua. Delfinaarion välitöntä sulkemista ei kuitenkaan vaadita, sillä kaupunginvaltuutettu Juhana Suoniemen jättämässä aloitteessa esitetään delfinaarion hallittua alasajoa yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

Valtuustoaloite Tampereen Särkänniemen delfinaarion hallitun alasajamisen selvittämisestä asiantuntevien kansalaisjärjestöjen kanssa siirtymäajan jälkeen – Juhana Suoniemi ja muut allekirjoittaneet

Me allekirjoittaneet olemme sitä mieltä, että delfiinit eivät ole osa nykyaikaista ja eläimiä kunnioittavaa huvipuistoon.

Tampereen Särkänniemen delfinaario avattiin yleisölle vuonna 1985. Delfinaariossa elää tällä hetkellä viisi pullonokkadelfiiniä, joista kaksi on syntynyt delfinaariossa, muut delfiinit on vangittu Meksikonlahdesta. Nyt, lähes kolmekymmentä vuotta delfinaarion perustamisen jälkeen, tiedämme paljon enemmän delfiineistä. Myös eläinten hyvinvointi ymmärretään nykyään eri tavalla. Nykyisten tietojen ja eläinoikeusajattelun näkökulmasta olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että Särkänniemen delfinaarion lopettamisen selvittäminen on tullut ajankohtaiseksi. Muualla maailmassa vastaavia ”merimaailmoja” suljetaan ja on jo suljettu.

Delfiinit eivät tutkimusten mukaan sopeudu vankeuteen kovinkaan hyvin. Pullonokkadelfiini on yksi maailman älykkäimpiä nisäkäslajeja, joiden on todistettu olevan tietoisia itsestään sekä elinympäristöstään. Tämän vuoksi pullonokkadelfiinit ovat alttiita myös psykologiselle kärsimykselle. Luonnossa pullonokkadelfiini voi uida jopa 150 kilometriä päivän aikana, kun taas Särkänniemessä delfiinit elävät neljässä pienessä altaassa, joiden syvin kohta on ainoastaan kuusi metriä ja pinta-ala yhteensä 648 neliömetriä. Delfiinit eivät tällaisessa altaassa pääse toteuttamaan luontaista käyttäytymistään tai liikunnantarvettaan.

Eläviä delfiinejä ei ole saanut tuoda Suomeen vuoden 1998 jälkeen. Siksi Särkänniemi on aiemmin yrittänyt kasvattaa itse omat delfiininsä huonolla menestyksellä; syntyneistä 11 delfiinistä vain kaksi on jäänyt henkiin. Tämä osoittaa, että delfiinit eivät voi hyvin vankeudessa. Geenipoolin laajentamiseksi delfinaariolle on vuonna 2012 myönnetty lupa tuoda maahan delfiinien spermaa. Tämä kertoo siitä, että delfinaariossa halutaan vastoinkäymisistä huolimatta jatkaa epäonnistunutta delfiinien lisääntymisprojektia.

Ongelmallisten eläinoikeuksien lisäksi delfinaariosta on Särkänniemelle ja Tampereelle vakavaa imagollista haittaa. Jotkut matkatoimistot kieltäytyvät tekemästä matkoja kaupunkeihin, joissa vastaavia ”merimaailmoja” on, esimerkiksi Tui on tällainen. Nykyajan vanhemmat kantavat entistä enemmän huolta myös eläinten hyvinvoinnista. Valistunut vanhempi tai opettaja kyllä kertoo lapselle, että delfinaario lopetettiin delfiinien parhaaksi. Lapsi kyllä ymmärtää, että delfiini kuuluu luontoon eikä sirkusklovniksi.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Tampereen Särkänniemi ei kasvata lisää delfiinejä delfinaarioon, ja että delfinaarion sulkemista ryhdytään selvittämään asiantuntevien kansalaisjärjestöjen kanssa, ja että delfinaario suljetaan nykyisten delfiinien luonnollisen poistuman myötä. Samalla selvitetään ja ideoidaan delfinaariorakennuksen uusi käyttö.

Tampereella 26.5.2014Juhana Suoniemi ja muut allekirjoittaneet

Kuuluvatko delfiinit huvipuistoon?

  Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Yhdysvaltojen ja Tampereen lisäksi delfiinien kohtelun järkeistämistä vaaditaan parhaillaan ympäri maailmaa. Delfiinien älykkyydestä on saatu viime vuosina runsaasti uutta tutkimustietoa, ja ne pelastavat maailman merillä vuosittain useita ihmishenkiä. Japanissa teurastetaan yhä edelleen vuosittain kymmeniätuhansia delfiinejä, ja tästä silmittömästä veriteosta tehty dokumentti The Cove voitti taannoin Oscar-palkinnon parhaana dokumenttina. Alla dokumentin trailerivideo.