Tutkijat: Kannabis kriittisen tärkeä syöpähoidoissa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kannabis on tunnettu lääkekasvina syöpää sairastaville ihmisille jo pitkään ja sitä käytetään lähinnä kipujen lievittämiseen. Uuden tutkimuksen mukaan kannabis on kuitenkin erittäin tärkeässä asemassa aivosyöpää hoidettaessa. Kannabiksen ainesosat edesauttavat kasvainten pienenemistä ja valmistavat elimistöä vastaanottamaan sädehoitoa.

Tutkimuksessa on saatu selville, että kannabiksen teho johtuu sen kahdesta tärkeästä ainesosasta; tetrahydrokannabinolista sekä kannabidiolista. Nämä yhdessä sädehoidon kanssa tehoavat kasvaimeen paremmin kuin pelkkä sädehoito.

– Uskomme näiden ainesosien tehon perustuvan siihen, että niitä käytetään yhtäaikaisesti, koska ne iskevät kasvaimeen eri polkujen kautta. Huomasimme syöpäsolujen reagoivan paljon voimakkaammin sädehoidon soluja tappavaan vaikutukseen, kun kasvainta oli alustettu näillä kummallakin kannabinoidilla, joita kannabis sisältää. Tulokset ovat lupaavia, tohtori Wai Liu kommentoi Medical Dailylle.

Kannabiksen käyttö on kasvanut Yhdysvalloissa viime aikoina räjähdysmäisesti. Sen viihdekäyttö on hiljattain sallittu Coloradossa ja Washingtonissa. Monet muut osavaltiot ovat myös tällä hetkellä laillistamassa kannabiksen lääkekäyttöä.