Tutkimus: Joka toinen suomalainen vyötärölihava – ylipaino vakava ongelma

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lihavuus ja vyötärölihavuus ovat yleistyneet työikäisillä eli 20–64-vuotiailla Lihavuus aiheuttaa vuosittain miljardin lisäkustannukset terveydenhuollolle. Monen mielestä erilaiset rajoitukset tai verotus eivät välttämättä riitä toimenpiteiksi, sillä ihmisten ruokailu- ja liikuntatottumukset tulisi muuttaa jo teini-ikäisenä.

Lapset liikkuvat nykyään liian vähän. Koululiikunta loppuu peruskoulun jälkeen, eikä nuoria patistella ruudun, pikaruoan ja energiajuomien äärestä lenkkipolulle. Miksi oppilaitoksissa ja työpaikoilla ei voisi olla ohjattuja liikuntatunteja pari kolme kertaa viikossa? Terveystiedon lisäämiseen voisivat kuulua myös erilaiset ateriasuositukset ja silti ohjaaminen tulisi edullisemmaksi kuin nyt lihavuudesta koituva lasku yhteiskunnalle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan noin 1,2 miljoonan suomalaisaikuisen painoindeksi ylittää lihavuuden rajan. Vyötärölihavuutta esiintyy lähes joka toisella aikuisella. Asiantuntijoiden mukaan viimeistään nyt tarvitaan yhteiskunnan laaja-alaisia toimia väestön lihomisen pysäyttämiseksi.