Ota rennosti! Hermostuminen tuplaa sydänkohtauksen riskin

Fitness Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suuttumisen hetkellä ihmisen syke nousee, ja oman kiihtyneen pulssin pystyykin yleensä tuntemaan. Nyt tutkijat ovat kertoneet, että hermostuminen yli kaksinkertaistaa sydänkohtauksen riskin ensimmäisen tunnin aikana mielen pahoittamisesta.

Daily Mail -lehti kertoo tutkijoiden tekemästä kyselystä, johon otti osaa 12.000 ensimmäisen sydänkohtauksensa saanutta henkilöä. Tutkijat saivat kyselyn perusteella tietoa siitä miten heidän sen hetkinen mielentilansa vaikutti ja altisti ensimmäiselle sydänkohtaukselle.

Tutkijoiden mukaan mieli ja kehon toiminta ovat selkeästi yhteydessä toisiinsa. Sekä raskas liikunta että raivostuminen lisäävät sydänkohtauksen saamisen riskiä tuplaamalla sen ensimmäisen tunnin ajan. Tutkijat varoittavat, että hermostumisen ja raskaan liikunnan yhdistämisellä on vieläkin tuhoisammat seuraukset.

Tutkijat huomasivat, että ensimmäisen sydänkohtauksen saamisen riski kolminkertaistui jos henkilö meni hermostuneena treenaamaan ja teki siinä mielentilassa vielä tavallista raskaamman treenin. Suuttuneena kuntoileminen aiheutti liian kovan rasituksen sekä mielelle että keholle, minkä vuoksi ensimmäinen sydänkohtaus tuli.

Paineiden purkaminen urheiluun voi olla välillä hyvä asia, mutta raivoissaan kovan treenin tekeminen ei ole suositeltavaa varsinkaan ylipainoisille tai vanhemmille ihmisille, joilla riski on muutenkin olemassa. Hyväkuntoinen henkilö voi treenata stressaantuneenakin, mutta tällöin tulisi pitää huoli siitä, että pysyy edelleen omissa rajoissaan treenin intensiivisyyden suhteen.