Sisäisen kellon toiminta perustuu päivänvaloon – muutokset terveysriski

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Monet säännöllistä arkea elävät ihmiset ovat huomanneet käyvänsä joka ilta samoihin aikoihin nukkumaan. Aamulla olo on levännyt ja pirteä, kun on saanut tarpeeksi unta elimistöön. Ihmisten sisäinen kello on luotu kulkemaan päivänvalon kanssa samassa rytmissä.

Vuorotyöntekijöiden terveyteen liittyvien tutkimusten mukaan sisäisen kellon jatkuva muuttaminen ja yöaikaan eläminen vaikuttavat huolestuttavasti terveyteen ja hyvinvointiin. Terveen ja normaalia arkea elävän ihmisen sisäinen kello herättelee nukkujan yleensä aamulla auringon noustessa, ja keho viestii elimistölle aktiivisuuden alkamisesta. Mikäli rytmiä menee muuttamaan, voi koko elimistön toiminta mennä sekaisin.

Kun ihminen valvoo niin sanotusti väärinä vuorokaudenaikoina ja nukkuu epäterveellisessä rytmissä, altistuu hän herkemmin ylipainon kertymiselle, kasvattaa riskiä sairastua diabetekseen ja voi kärsiä herkemmin mielenterveysongelmista.

Sisäisen kellon toiminta voi häiriintyä esimerkiksi siitä, että ihminen viettää liian pitkiä aikoja pimeässä. Yöllä valvomisen ja päivällä nukkumisen on myös todistettu lisäävän masennusta, koska ihminen on luotu toimimaan samassa rytmissä päivänvalon kanssa, psykiatri Michael McCarthy kertoo Men’s Healthille.