Uusi-Seelanti suunnittelee pieruveroa lehmille – maanviljelijät raivostuivat

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Uuden-Seelannin hallitus aikoo veloittaa maanviljelijöiltä kasvihuonekaasuista, joita heidän eläimet tuottavat. Eläimet piereskelevät, röyhtäilevät ja virtsaavat. Tämä vaikeuttaa maan suorittamaa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Federated Farmersin presidentti Andrew Hoggard on varoittanut, että maanviljelijät eri puolilla Uutta-Seelantia ryhtyvät myymään toimintojaan, mikäli pieruverosuunnitelma menee läpi. Viljelijät väittävät, että pääministeri Jacinda Ardernin suunnitelma on poistaa kaikki pikkukaupungit kartalta ja päästää ne metsittymään.

Maatalousteollisuus on elintärkeä ala koko Uuden-Seelannin taloudelle. Maitotuotteet ovat maan suurin vientituloja tuova myyntiartikkeli. Jos tuottajien oloja kurjistetaan entisestään, vaikuttaa se koko maan talouteen. Yleensä viljelijöiden asioista päättävät ihmiset, joilla ei ole mitään käsitystä toiminnasta. Uuden-Seelannin hallitus on luvannut vähentää kasvihuonekaasupäästöjä tehdäkseen maasta hiilineutraalin vuoteen 2050 mennessä, ja osa suunnitelmasta sisältää lupauksen vähentää tuotantoeläinten metaanipäästöjä 10 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Professori Myles Allen on muistuttanut, että ihmiskunnan ei kannata tuhlata energiaa epäolennaisuuksiin. Tutkimusten mukaan maailman karjankasvatuksen metaanipäästöjen poistaminen kokonaan alentaisi maapallon lämpötilaa muutaman sadasosan 20 vuoden kuluttua.