Nuoret ihailevat gangsta-kulttuuria – todellisuudessa rikollisen elo on ankeaa ryönäämistä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Viihdeteollisuus antaa vääristyneen kuvan rikollisen elämäntyylin hohdosta. Lain varjoisalla puolella kulkeminen on todellisuudessa jatkuvaa taistelua, pakenemista, yksinäisyyttä, paskaisia kämppiä ja eloa ilman varallisuutta. Yhdysvalloista Suomeen rantautunut gangsta-kulttuuri on kaukana tavallisen rosvon arjesta.

– Rikokset ovat viihdettä. Luemme vertahyytäviä dekkareita, katsomme sarjoja, joissa ihmisiä tapetaan kuin kärpäsiä. Rikollisessa elämässä ei ole kuitenkaan mitään ihailtavaa. Todellisuudessa rikokset aiheuttavat vain surua, tuskaa ja kärsimystä, kertoo uuden selkokielisen kirjan nuorille kirjoittanut Marja-Leena Tiainen.

Hänen teoksensa nimi on Gangsterin poika, ja teos ilmestyy huhtikuussa 2023. Kirjassa pohditaan sitä, mitä pahantekijöiden perheille tapahtuu? Mitä miettii lapsi, jonka isä pahoinpitelee äitiä? Mitä tapahtuu nuorelle, koulussa hyvin menestyvälle pojalle, jonka isän naamakuva komeilee iltapäivälehden kannessa, ja alla on teksti: Rikollisjengin pomo sai pitkän tuomion.

– Gangsterin poika -kirjassa tuon esille tämän toisen puolen. Päähenkilön, eli Jessen isä on tehnyt pahan teon, mutta Jesse itse on viaton. Hän selviää, koska ympärillä on rakastavia ja turvallisia ihmisiä.