New Yorkissa yrittäjien joukkopako: Kaupunki menettänyt jo biljoona dollaria

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kun Suomessa muutettiin koronaviruspandemian aikana mökille, on Yhdysvalloissa muutettu ankarien rajoitusten osavaltiosta alueille, joilla on saanut elää vapaammin. Florida on kasvattanut suosiotaan etenkin newyorkilaisten keskuudessa, eikä ilmiö rajoittunut pelkästään koronavirusaikaan. Nyt kytkintä ovat nostaneet tavallisten ihmisten lisäksi myös yritykset.

Lähes 160 Wall Streetilla toiminutta yritystä on siirtänyt pääkonttorinsa pois New Yorkista vuoden 2019 lopun jälkeen. Muuttoaalto on vienyt mukanaan biljoona dollaria. Biljoona on miljoona miljoonaa eli tuhat miljardia. Joten puhutaan jättimäisistä summista.

Bloombergin mukaan 158 New Yorkiin kyllästynyttä finanssiyritystä on pakannut konttorinsa ja tuhannet, hyväpalkkaiset työntekijänsä uusiin osavaltioihin. Niiden kerrotaan kyllästyneen New Yorkin rehottavaan rikollisuuteen, korkeisiin veroihin ja kohtuuttomiin elinkustannuksiin. Isosta omesta lähteneiden yritysten omaisuus on huikeat 993 miljardia dollaria.

Yritykset ovat vaihtaneet toimipisteensä Floridaan ja Teksasiin, joissa tuetaan paremmin yrittäjyyttä. Massamuutto saattaa lamauttaa koko kaupungin talouden. Esimerkiksi Goldman Sachs on investoinut toimintojaan voimakkaasti Dallasiin, jossa elinkustannukset ovat noin 40 prosenttia halvemmat kuin New Yorkissa. Yhtiö rakentaa kolmen rakennuksen kampuksen aivan Dallasin keskustan ulkopuolelle. Lähtijöiden joukossa ovat muun muassa myös Wells Fargo, Paul Singerin Elliott Management, Tesla, Icahn Enterprises ja AllianceBernstein.

Kerroimme aiemmin, että tavalliset asukkaat aloittivat valtavan muuttoliikkeen jo aiemmin. Floridaan muutti vuoden 2023 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana pelkästään 10.824 newyorkilaista. Florida profiloitui koronaviruspandemian hoitamisessa rennoksi osavaltioksi, jossa oli vähän rajoituksia ja pakkoja. Viime vuonna yhteensä 64.577 newyorkilaista vaihtoi ajokorttinsa osavaltion Floridaan viime vuonna valtatieturvallisuusministeriön mukaan. Newyorkilaiset sanovat olleensa kyllästyneitä kasvavaan rikollisuuteen, korkeisiin veroihin ja elämänlaadun heikkenemiseen. New Yorkin samankaltaista muuttoliikettä on havaittu myös Kaliforniassa.