Lastenhoitaja teki perättömän ilmiannon – poliisi rikkoi lakia kotietsinnässä

Ohhoh! · Stara.fi

Suomalaiset sosiaalityöntekijät syyllistyvät vuosittain lukuisiin perusteettomiin huostaanottoihin, kun vanhemmilta otetaan lapsi tai lapset pois yllättäen ja väärin perustein. Nyt sosiaaliviraston järjestämä lastenhoitaja on puolestaan synnyttänyt Hämeenlinnassa aikamoisen sotkun, jossa myös poliisi syyllistyi laittomuuksiin.

Iltalehti uutisoi tänään kuinka perheeseen sosiaaliviraston kautta pestattu lastenhoitaja oli mennyt ilman lupaa tonkimaan asunnon omistajan yksityisiä tavaroita ja avannut ”avainta etsiessään” nitojalla ja teipillä huolellisesti suljetun enkelirasian. Siinä säilytettiin perheen edesmenneen lemmikkikoiran tuhkaa, jota lastenhoitaja luuli huumeeksi ja ilmoitti asiasta sosiaalivirastolle.

Sosiaalivirastosta ilmoitettiin epäilystä poliisille, joka puolestaan teki asuntoon kotietsinnän. Perheenäiti sai tietää asiasta vasta palattuaan kotiinsa, joka oli pengottu läpikotaisin vauvojen vaippoja myöden. Koiran tuhkat oli viety poliisilaitokselle tutkittavaksi, joten myös koiran muisto oli häpäisty. Kaiken tämän lisäksi poliisin kotietsintä oli laiton, koska asukas ei saanut mahdollisuutta olla läsnä kotietsinnässä, vaikka laki sitä edellyttää.

– Emme odottaneet äidin saapumista, kun paikalla oli kuitenkin lastenhoitaja todistajana, Kanta-Hämeen poliisin komisario Ilkka Iivari perusteli laitonta kotietsintää Iltalehdelle.

Kotietsinnässä puututaan voimakkaasti henkilön oikeuksiin, joten pakkokeinolain perusteella henkilölle tulee aina antaa mahdollisuus olla henkilökohtaisesti läsnä kotietsinnässä. Todistajan läsnäolo ei vaikuta asiaan eikä esimerkiksi poliisikoiran käyttäminen ole peruste evätä tätä oikeutta. Hämeenlinnan tapauksessa poliisi myönsi edellä mainitulla tavalla olleensa hyvin tietoinen, että asukas oli palaamassa kotiin, mutta poliisi ei asukasta odottanut.

Viime aikoina poliisi on rikkonut tältä osin lakia toistuvasti, ja taannoin myös oikeusasiamies joutui antamaan asiasta lausuman. Helmikuussa 2011 myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Suomelle nuhteita asiasta. Tämän vuoden elokuusta lähtien kotietsinnän laillisuuden on voinut viedä pakkokeinolain perusteella käräjäoikeuden arvioitavaksi. Vaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa kotietsinnän suorittamisesta tai siitä hetkestä, jolloin vaatimuksen esittäjä on saanut tiedon etsinnän toimittamisesta.