Haluatko korjata unirytmisi? Nukkumisen asiantuntija antaa vinkkejä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Rutiinit luovat parhaimman mahdollisen perustan riittävän pitkien yöunien saavuttamiseksi. Jos ihmisen on herättävä aamulla aikaisin, on hänen opeteltava niin ikään aikainen sänkyyn meno. Toisinaan unirytmi voi häiriintyä esimerkiksi loman tai uuden harrastuksen takia.

New Yorkin Mount Sinai Hospitalin neurologi ja unilääkeasiantuntija Andrew Varga neuvoo, kuinka unirytmin ja nukkumisrutiinin voi korjata. Jokaisen on hyvä ymmärtää, että ihminen on biologinen olento, jonka keho on luotu toimimaan valoisan aikana. Päivän pimeä jakso kannattaa hyödyntää lepoon. Unirytmi voi kuitenkin vääristyä myöhäiselle illalle ajoittuvista toimista tai tavoista.

Kaikki uniongelmien kanssa painineet tietävät, että näyttöpäätteet ja ruudut kannattaa jättää makuuhuoneen ulkopuolelle. Sininen valo huijaa aivoja ja pitävät mielen virkeänä. Käytä vanhanaikaista herätyskelloa ja tee makuuhuoneesta alue, jossa ei saa katsoa mitään elektronisia laitteita, olipa kyse puhelimesta tai televisiosta.

Opettele aikaisempi nukkumaan meno pikkuhiljaa ja päivä kerrallaan. Avuksi voi ottaa pieniä annoksia melatoniinia noin kolme tuntia ennen aiottua nukahtamista. Aamulla kannattaa panna heti valot päälle heräämisen jälkeen. Unirytmiin pääsemisessä auttaa myös se, että harrastaa liikuntaa aamuisin ennen töitä, sillä kuntoilu antaa energiaa. Iltatreenin on loputtava puolestaan noin kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa, Varga muistuttaa PureWow-julkaisussa.

Tärkeintä on noudattaa samaa unirytmiä orjallisesti siihen saakka, kunnes se on rutinoitunut. Tämä voi viedä aikaa, mutta palkitsee loppupeleissä tarjoamalla ihmiselle paremmat yöunet. Kannattaa pitää unipäiväkirjaa, jotta oppii hahmottamaan nukkumisen merkityksen. Aikuinen tarvitsee unta 7-9 tuntia yössä.