Mökki viimeistään nyt talviteloille – muista nämä asiat

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa nauttiin viime syksynä poikkeuksellisen pitkästä mökkikaudesta, kun kesä alkoi ryminällä huhtikuussa ja jatkui pitkälleen lokakuuhun. Kesäasunnon tai mökin voi panna talviteloille siinä vaiheessa, kun ensilumi sataa maahan. Osa panee jo aiemmin ja osa taas viettää myös joulua ja uuttavuotta mökillä.

Pohjola Vakuutus keräsi vapaa-ajanasunnon omistajalle tärkeimmät vinkit, jotta mökin voi jättää talviteloille turvallisin mielin. Yleisimmät talvikautena mökillä sattuvat vahingot ovat laiterikot ja myrskyjen aiheuttamat vahingot. Myös murrot ja vesivuodot aiheuttavat vahinkoja. Jotta mökki olisi kunnossa taas ensi keväänä, kannattaa suorittaa tarvittavat toimenpiteet.

Putket tyhjennetään, jotta talvipakkanen ei aiheuta vaurioita tai vesivahinkoja. Tällöin tulee sulkea tonttivesijohdon sulkuventtiili ja vesipumppu, mikäli vapaa-ajan asuntoa ei lämmitetä kylmänä vuodenaikana. Ilmalämpöpumppu ei riitä ainoaksi lämmönlähteeksi, sillä sen ulkoyksikkö on herkkä erilaisille sääilmiöille.

Mökki tulee myös suojata murtovarkailta, joten sinne ei ole järkevää jättää arvotavaraa talven ajaksi. Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet ovat tehokas tapa estää murtoja. Nyt tammikuusta alkavalla vuoden kylmimmällä kaudella murtomiehet liikkuvat mökeillä erityisen aktiivisesti.

Myrskyvahingot voi estää ennakoimalla ja siirtämällä irtotavarat suojaan. Kattopellit on myös syytä tarkastaa myräkän jälkeen. Pihan vaaraa aiheuttavat puut kannattaa poistaa jo ennen myrskyä – hyvän sään aikana. Jos vapaa-ajan asunto on ympärivuotisessa käytössä, tulisijat täytyy tarkastaa ja nuohota kerran vuodessa. Vain osan vuodesta käytössä olevalla vapaa-ajan asunnolla riittää nuohous kolmen vuoden välein.