Omalla autolla Eurooppaan? Näistä aiheutuu eniten ongelmia

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkailu Euroopan unionin alueella on sujuvaa ja maiden rajojen ylittäminen on helppoa myös omalla autolla. Matkaan tulee kuitenkin varautua huolellisesti, sillä osalle voi muuten tulla yllättäviä sakkomaksuja tai muita rangaistuksia.

Eniten Euroopassa aiheutuu ongelmia moottoritiemaksujen laiminlyömisestä ja ympäristövyöhykkeiden sekä ajokieltoalueiden noudattamattomuudesta. Ympäristövyöhykkeillä ajoa varten tarvitaan päästömerkki auton tuulilasiin. Merkki pitää ostaa etukäteen.

Tiemaksujen maksuperusteet vaihtelevat. Maksu voidaan periä ajetun matkan tai ajoneuvon mukaan. Yleensä maksut peritään vain moottoriteiden käyttämisestä, joten pienimmillä reiteillä voi päästä edullisemmin. Kuljettajalla pitää olla luonnollisesti ajokortti sekä henkilökohtainen matkustusasiakirja, eli passi tai EU:ssa ja joissakin muissa Euroopan maissa kelpaava EU-henkilökortti.

Autossa tulee olla mukana myös rekisteröintitodistuksen tekninen osa eli osa 1, jota Manner-Suomessa ei nykyisin vaadita. Ahvenanmaalla se vaaditaan. Teknisen osan saa tilattua Traficomista veloituksetta.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä olla matkassa mukana. Sillä saa lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa matkallaan EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa. Sairaanhoitokortin voi tilata ilmaiseksi Kelasta.

Vihreä kortti, eli Green Card, on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta, ja se kannattaa hankkia aina autoiltaessa Pohjoismaiden ulkopuolelle. Vapaaehtoisen kaskovakuutuksen voimassaolo ulkomailla on syytä tarkastaa omasta vakuutusyhtiöstä. Ennen matkaa on huolehdittava myös sekä henkilö- että matkatavaravakuutusten voimassaolosta.

– Huomioitavaa on myös, että useissa Euroopan maissa vaadittavia varusteita ja laitteita ovat ensiapulaukku, palosammutin ja heijastinliivi. Varsinkin sammutin puuttuu monesta autosta, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen toteaa.