Oletko kasvotusten yhtä törkeä kuin netissä? Poliisi aloitti koomikon kirjoittelusta esitutkinnan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koomikko Iikka Kivi kirjoitti presidenttiehdokas Jussi Halla-ahosta viestipalvelu X:ssä tyylillä, jonka voi kokea myös loukkaavaksi. Kuten tiedetty, joillakin ihmisillä on käsitys, että netissä ei tarvitse noudattaa samanlaisia käytöstapoja kuin kasvotusten. Harva haukkuisi toisia ihmisiä päin kasvoja yhtä alatyylisesti kuin internetissä. Ruudun takaa on helpompi huudella, vaikka sitten komiikan tai realismin varjolla.

Moni on ihmetellyt viestipalvelu X:ssä käytyjen keskusteluiden tasoa. Kun Elon Musk otti palvelun haltuun, alkoi osa käyttäjistä boikotoimaan sananvapauden ja sääntöjen laajentumista. Osa kuitenkin ymmärsi, että aiempi sensuuri oli ollut vähemmän objektiivista ja tähdännyt tietynlaiseen ja ennalta määrättyyn mielipiteen muokkaamiseen. Kun vapautta laajennettiin, nousi ääneen ihmisiä, jotka oli aiemmin saatettu estää koko palvelusta.

Kuka määrää, kenen mielipide on hyväksyttävä? Aito keskustelu vaatii kykyä ymmärtää kaikkia osapuolia. Älykäs sananvaihto ei ole huutelua ja haukkumista, se on monipuolisesti erilaisia pointteja ja fakotja esiin nostavaa keskustelua. On musertavaa seurata joidenkin aktiivikäyttäjien suorittamaa lynkkausoperaatioita netissä.

Nyt on jo selvillä, että yhteisöpalveluiden parin vuoden takaiset faktantarkistajat olivatkin piilaakson uumenissa työskenteleviä tavallisia pulliaisia, joiden työnkuvaan kuului noudattaa vain yhtä ja tiettyä linjaa – eli sensuurilla ei ollut loppujen lopuksi mitään tekemistä itse faktojen kanssa. Tämä ideologia on valitettavasti jossain määrin jäänyt elämään entiseen Twitteriin, eli yhteisöpalvelu X:ään.

Tilanne on edennyt nyt siihen pisteeseen, että osa ihmisistä oikeuttaa törkyjen laukomisen netissä pelkästään sillä, että he vakuuttavat olevansa oikeassa. ”Sehän on vain totta”, he perustelevat. Samaan aikaan heidän vastapuolensa sanomat reaaliteetit saatetaan eliminoida erilaisten tahojen masinoimilla trollauskampanjoilla ja joukkolynkkauksella. Tästä toiminnasta ovat faktat, objektiivisuus ja hyvät käytöstavat kaukana.

Helsingin poliisilaitos vastaanotti viime vuonna 28. marraskuuta rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Ilmoituksen mukaan viestipalvelu X:ssä on julkaistu kommentteja, jotka ovat halventaneet kohdettaan. Kommenteissa on käytetty nimitystä ”fascist”, joka tarkoittaa suomennettuna fasistia. Kivi kutsui Halla-ahoa fasistiksi. Moni muu on tehnyt saman hänen perässään ja joukkohuutelu on alkanut. Historian tunnettuja fasisteja ovat olleet muun muassa Adolf Hitler ja Benito Mussolini, joten kutsumanimi ei ole kevyestä päästä. Nykypäivänä vältellään tiettyjen ihmisryhmien alatyylistä haukkumista viimeiseen asti ja silti, edelleen, osa katsoo oikeudekseen loukata toisia ihmisiä netissä.

Fasismia leimaa äärinationalismi, eli kyse ei ole pelkästään kansallismielisestä ajattelutavasta. On eri asia puolustaa omaa kotimaataan ja halua saada parasta ensin omalle kansalle kuin turvautua diktaattorimaisiin keinoihin totalitaristisin keinoin, eli fasismiin. Totalitarismista on sen sijaan viitteitä esimerkiksi viime vuosien koronarajoituksissa, mutta se on jo toinen tarina, jota ei missään nimessä saa kritisoida tai arvostella julkisesti samaan tyyliin kuin vaikkapa presidenttiehdokkaita.