Suomi menetti viime vuonna 475,5 miljoonaa euroa viinarallin vuoksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Alkoholin matkustajatuonti ulkomailta on nousemassa samalle tasolle kuin ennen koronavuosia. Niin sanottu viinaralli tarkoittaa sitä, että suomalaiset menevät ulkomaille ostamaan alkoholituotteita, jotka sitten tuodaan Suomeen. Syy on Suomen kireässä verotuksessa.

Suomessa on jo nyt EU:n korkeimmat alkoholijuomaverot. Suuret erot verotasoissa eri naapurimaiden kesken johtavat alkoholijuomien maahantuontiin ja siten Suomi menettää suoraan verotuloja. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen Alkoholijuomakauppa ry peräänkuuluttavat malttia hallituksen alkoholiveroratkaisuihin.

– Alkoholituonnin seurauksena Suomen valtion verotulojen menetykset nousivat laskennallisesti viime vuonna 300,5 miljoonaan euroon verrattuna siihen, että alkoholi olisi ostettu Suomessa. Myyntituloja menetettiin 475,5 miljoonaa euroa, Visitory Oy tiedottaa.

Toisinaan tuotteet on valmistettu Suomessa, myyty ulkomaille ja matalamman verotason vuoksi suomalaiset saavat ostettua ne halvemalla kotimaan rajojen ulkopuolelta. Kuulostaa hölmöläisen hommalta niin taloudellisesti kuin ekologisesti. Kansanterveydellisiä vaikutuksia ei juurikaan ole, sillä alkoholia nautitaan joka tapauksessa – vaikkapa sitten ulkomailta haettuna.

Viime vuosina alkoholijuomien tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista on yleistynyt nopeasti. Tällainen niin sanottu etämyynti on aivan laillista, edullista ja kätevää. Etämyynnistä on kyse silloin, kun juomien myyjä hoitaa myös kuljetuksen. Mikäli myyjä ei hoida kuljetusta, vaan asiakkaan on tilattava se erikseen, on kyse etäostosta. Silloin tilaaja on vastuussa verojen maksamisesta Suomeen. Asiassa kannattaa olla siis tarkkana.