R.I.P. musiikin kopiosuojaus

Viihdeuutiset · Stara.fi

Musiikin luvattomasta nettilataamisesta ja sitä vastaan taistelevien levy-yhtiöiden kopiosuojauksista on käyty viime vuosina värikästä kädenvääntöä ympäri maailmaa. Nyt tilanneessa on tulossa merkittävä muutos, kun maailman suurin musiikkikauppa iTunes jättää kopiosuojatun musiikin kokonaan.

Merkittävimmän askeleen vapaan musiikin puolesta otti siis eilen Apple ilmoittamalla, että se tulee jatkossa myymään digitaalisessa musiikkikaupassaan kaiken musiikin ilman kopiosuojauksia. Yhtiö on jo pitkään myynyt suurimman osan musiikistaan iTunes Plus -otsikolla ilman DRM-suojauksia. Loput kappaleet tulevat myyntiin vapaina vielä tämän kevään aikana.

Myös aiemmin iTunesista ostetun musiikin voi pian päivittää suojaamattomaan noin 30 prosentilla alkuperäisen hinnasta. Samalla iTunes-kaupan hinnat laskevat, kun mukaan tulee aiempien rinnalle uusi noin 50 eurosentin hintaluokka. Suomessa digitaalista musiikkia myydään ilman kopiosuojauksia tällä hetkellä iTunesin lisäksi myös Meteli-palvelun musiikkikaupassa, jossa yhden kappaleen hinta on noin 1,10 – 1,70 euroa.

Kuluttajat ovat toivoneet jo pitkään myyntiin DRM-vapaata musiikkia, jota voisi käyttää sellaisenaan kaikissa soittimissa. Tähän mennessä yhdestä kaupasta ostettua musiikkia ei ole voinut usein soittaa esimerkiksi matkapuhelimessa, iPodissa ja kotitietokoneessa, vaan kappaleet ovat olleet soitinkohtaisia. Tulevaisuudessa tämänkaltainen rahastaminen on kuitenkin historiaa.

Ensimmäisenä musiikkiaan ryhtyi taannoin vapauttamaan kopiosuojauksesta EMI Music. Maailman suurimpiin lukeutuva levy-yhtiö SonyBMG teki puolestaan taannoin jättimäisen virheen lisäämällä CD-levyihinsä monin tavoin laittoman Rootkit-ohjelman, joka kaiken muun lisäksi toimi kuin virus ja avasi tietokoneisiin takaportin hakkereille. Myös yhtiön myöhemmin julkaisema poisto-ohjelma osoittautui vialliseksi. Tapaus on jäänyt historiaan kopiosuojauksen suurimpana virheenä.

Myös Microsoft petti asiakkaansa lopettamalla MSN Music -verkkokaupasta ostettujen kopiosuojattujen kappaleiden tukemisen uusissa laitteissa. Varmennuspalvelimen sulkeutuessa kuluttajien ostama musiikki muuttui käyttökelvottomaksi, mutta verkosta luvattomasti ja ilmaiseksi ladattua musiikkia pystyi edelleen kuuntelemaan uusissa laitteissa.

Uusimmat