Tutkimus: Kaupunkien ilmassa oleva magneettinen tomu aiheuttaa Alzheimerin tautia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Alzheimerin tautia esiintyy miljoonilla ihmisillä maailmanlaajuisesti. Se johtaa muistin menettämiseen, kognitiiviseen heikkenemiseen ja merkittävään elämänlaadun huonontumiseen. Se vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti ja on yleinen kuolinsyy iäkkäillä ihmisillä.

Sydneyn teknillisestä yliopiston (UTS) johtama tutkimus selvitti UNSW Sydneyn ja Singaporen tiede-, teknologia- ja tutkimusviraston tutkimusryhmän kanssa, miten ilmansaasteet vaikuttavat Alzheimerin tautiin. Tutkimuksen mukaan ilmansaasteista löytyvä pieni hiukkanen nimeltään magnetiitti voi aiheuttaa Alzheimerin taudin merkkejä ja oireita.

– Alle 1 prosentti Alzheimerin tapauksista on perinnöllisiä, joten on todennäköistä, että ympäristöllä ja elämäntavoilla on keskeinen rooli taudin kehittymisessä, sanoi apulaisprofessori Gunawan Australian mikrobiologian ja infektioiden instituutista (AIMI).

– Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisillä, jotka asuvat alueilla, joilla on korkea ilmansaaste, on suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin. Magnetiittia, magneettista rautaoksidiyhdistettä, on myös löydetty suurempia määriä Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoista. Tämä on kuitenkin ensimmäinen tutkimus, jossa tarkastellaan, voiko magnetiittihiukkasten esiintyminen aivoissa todella johtaa Alzheimerin taudin oireisiin, hän sanoi.

Tutkimuksen keskeisin löydös oli se, että magnetiitti aiheutti Alzheimerin taudin patologioita. Se lisäsi hermosolujen häviämistä hippokampuksessa, mikä on muistin kannalta ratkaisevalla aivojen alueella Hermosoluja hävisi enemmän myös somatosensorisessa aivokuoressa.

– Magnetiitti on melko yleinen ilmansaaste. Se tulee korkean lämpötilan palamisprosesseista, kuten ajoneuvojen pakokaasuista, puupaloista ja hiilivoimaloista, sekä jarrupalojen kitkasta ja moottorin kulumisesta, sanoi apulaisprofessori McGrath UTS School of Life Sciences:stä.