Alkoholin tilaaminen ulkomailta kotiovelle laillista – yhä useampi tilaa juomansa verkkokaupoista

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomessa on viime vuosina kevennetty merkittävästi alkoholiin liittyvää sääntelyä, sillä Sipilän hallitus toteutti alkoholilain uudistuksen, joka muun muassa mahdollisti nelosoluen ja lonkeron myynnin ruokakaupoissa, poisti festareilta olutkarsinat ja vapautti yökerhojen aukioloajat. Suomalaiset ovat perinteisesti käyneet hakemassa alkoholijuomia erityisesti Virosta, mutta yhä useampi tilaa niitä nykyisin ulkomaisista verkkokaupoista suoraan kotiovelle.

Alkoholijuomien tilaaminen muista EU-maista Suomeen on laillista, ja lisäksi se on myös vaivatonta ja edullista. Tavaroiden vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan unionin perusperiaatteista, jota Suomi ei voisi kieltää vaikka haluaisi. Alkoholijuomien tilaajan tulee kuitenkin varmistua siitä, että tilauksessa on kyse etämyynnistä eikä etäostosta.

Etämyynnissä myyjä hoitaa kuljetuksen tai suosittelee tilaajalle tiettyjä kuljetusyrityksiä. Silloin myyjä vastaa myös valmisteveroista ja ostaja voi keskittyä odottamaan tuotteiden saapumista. Etäostosta on kyse, kun tilaaja hoitaa kuljetuksen kokonaan itse. Silloin tilaaja vastaa valmisteverojen maksamisesta Suomeen. Useimmat alkoholin verkkokaupat suosittelevat kuljetuspalveluja tilauksen yhteydessä, joten etämyynnin varmistaminen on yksinkertaista.

”Myyjä on velvollinen suorittamaan valmisteverot Suomeen myydessään tänne etämyyntinä valmisteveron alaisia tuotteita. Etämyynnissä myyjä tai joku myyjän puolesta lähettää tai kuljettaa tuotteet yksityishenkilölle Suomeen. Etämyyjä voi kuljettaa tai lähettää tuotteet Suomeen itse tai antaa toimituksen esimerkiksi kuljetusyhtiön kuljetettavaksi. Valmisteverotuslaissa tarkoitetusta etämyynnistä on kysymys aina silloin, kun myyjä jollakin tavoin osallistuu tuotteiden lähettämiseen, kuljettamiseen tai kuljetuksen järjestämiseen.” (Verohallinto 17.4.2020)

Alkoholin ulkomailta tilaamisen oikeustilasta oli sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehillä hieman epäselvyyksiä, kunnes EU-komissio katsoi 15.3.2017 ennakkoratkaisussaan C-198/14 Visnapuu, että alkoholijuomien etämyyntikielto olisi EU-oikeuden vastainen. Etämyynin kieltoa Suomi ei tosin ole koskaan edes asettanut. Huhtikuussa 2020 verohallinto vahvisti asian ja totesi, että alkoholin etämyynti ulkomailta Suomeen on laillista ja että silloin myyjä on vastuussa verojen tilittämisestä. Kuluttajan ei tarvitse huolehtia valmisteveroista Suomeen, kunhan tuotteet kuljettaa myyjä tai myyjän suosittelema kuljetusyhtiö.

Kuten missä tahansa muussakin verkkokaupassa, kuluttajien kannattaa olla tarkkana millaisen verkkokaupan kanssa ulkomailla toimii. Juomien osalta asiakaspalautukset ovat nimittäin selvästi hankalampia kuin esimerkiksi vaatteiden kanssa. Esimerkiksi Viinikauppa.com on kysymättä lähettänyt asiakkailleen aivan muita tuotteita kuin on tilattu. Tällä hetkellä suosittuja alkoholituotteiden verkkokauppoja ovat maailmalla esimerkiksi Superiore.de, Netpris.net, Shop.carsin.com, X-cellar.com ja Bottlescouts.com.