Osuuspankin nimissä huijausviestien aalto – varoita läheisiäsi vaarasta

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime vuosina rikolliset ovat siirtyneet yhä enenevässä määrin verkkoon, jossa uhrien löytäminen on verrattain helppoa, koska huijausviestejä voi lähettää nopeasti valtavalle määrälle ihmisiä. Suuresta ihmisjoukosta löytyy aina joku joka ei ymmärrä vaaraa ja lankeaa rikollisten virittämään ansaan.

Tällä viikolla erityisesti Osuuspankin asiakkaiden on kannattanut olla tarkkana, sillä pankin nimissä on lähetetty valtava määrä erilaisia huijauksia. Osassa niistä on vastaanottajan nimi jo otsikossa ja viesti voi harjaantumattoman silmään näyttää muutenkin uskottavalta. Tästä syystä nyt olisi hyvä hetki muistuttaa varsinkin ikäihmisiä siitä, että sähköpostien kanssa täytyy olla erittäin tarkkana.

Nyt rikolliset yrittävät saada pahaa-aavistamattomien suomalaisten kirjautumistietoja muun muassa vetoamalla turvallisuuteen, lainahakemuksiin ja kiireeseen.

Suomalaiset pankit ovat vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla joko estäneet huijauksia tai palauttaneet niiden uhreille rahoja 6,7 miljoonan euron edestä. Vaikka osa huijauksista on estetty tai korvattu, ovat suomalaiset menettäneet alkuvuodesta huijareille 10,8 miljoonaa euroa. Tämä selviää Finanssialan järjestön luvuista.

Huijauksia tuli vuoden ensimmäisellä puoliskolla pankkien tietoon yhteensä 1 741 kappaletta. Määrä enteilee Finanssialan mukaan vilkasta huijausvuotta. Samalla kun viranomaiset pyrkivät ehkäisemään huijauskeinoja, muuttavat rikolliset nopeasti toimintatapojaan.

– Tuottoisimpia huijauskeinoja roistoille ovat dokumentti- ja rakkaushuijaukset, joiden osuus oli 3,8 miljoonaa euroa. Lukumääräisesti eniten oli valepoliisihuijauksia ja erilaisia tietojenkalasteluja, lähes puolet, Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm kertoo tiedotteessa.

Pankkien ja poliisin luvut ovat vain jäävuoren huippu, ja tilastoimattomien tapausten lukumäärää sekä rikoshyötyä voi vain spekuloida. Vastoin yleistä harhaluuloa huijarit eivät vaani vain iäkkäitä. Esimerkiksi sijoitushuijausten uhreista noin 40 prosenttia oli poliisin vuoden 2021 tilastoissa 30-50-vuotiaita.