Nämä ovat tällä hetkellä Suomen yleisimpiä haittaohjelmia

Digi · Tim Isokivi

Tietoturvayhtiö Check Point Software julkaisee kuukausittain haittaohjelmakatsauksen. Siitä selviää, mitkä haittaohjelmat ovat sillä hetkellä yleisimpiä Suomessa ja maailmalla.

Tuoreen haittaohjelmakatsauksen mukaan maailman yleisimpiä haittaohjelmia olivat heinäkuussa Qbot eli Qakbot, Formbook ja Remcos. Pankkitroijaainen Remcos nousi maailman kolmanneksi yleisimmäksi haittaohjelmaksi sen jälkeen, kun kyberrikolliset loivat väärennettyjä verkkosivustoja levittääkseen sitä ja muita haittaohjelmia.

Remcos on Check Pointin mukaan etäkäyttötroijalainen, jota levitetään säännöllisesti Microsoftin haitallisten asiakirjojen tai latausohjelmien kautta. Se kykenee saamaan etäyhteyden uhrin järjestelmään ja esimerkiksi varastamaan arkaluontoista tietoa.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat heinäkuussa 2023:

  1. Qbot (eli Qakbot) – Ensimmäisen kerran vuonna 2008 havaittu pankkitroijalainen, joka varastaa uhrin pankkitunnuksia ja tallentaa näppäinpainalluksia, leviää yleensä roskapostiviestien välityksellä.
  2. Vidar – Windows-käyttöjärjestelmiin kohdistuva tietovaras, joka on suunniteltu muun muassa varastamaan salasanoja, luottokorttitietoja ja muita arkaluonteisia tietoja verkkoselaimista ja digitaalisista lompakoista.
  3. Remcos – Etäkäyttötroijalainen, joka havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Leviää roskapostien liitteinä olevien Microsoft Office -dokumenttien mukana, suunniteltu ohittamaan Microsoft Windowsin käyttäjätilien valvonnan ja käynnistämään haittaohjelmia.
  4. Emotet – Kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen pankkitroijalainen, jota käytetään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Väistelee virustutkia ja poistoyrityksiä.