Tutkijoiden hämmentävä löytö – vesinokkaeläinten turkki hohtaa UV-valossa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vesinokkaeläimet ovat monin tavoin poikkeuksellisia eläimiä. Ne kuuluvat harvoihin nisäkkäisiin, jotka lisääntyvät munimalla. Vesinokkaeläimillä on myös majavan vastaavaa muistuttavat hännät, ankkamaiset nokat sekä räpylät, ja lisäksi ne kykenevät erittämään myrkkyä takaraajojensa kannuksista.

Nyt vesinokkaeläimistä on paljastunut jälleen uusi erikoinen piirre. Tutkijat ovat havainneet niiden turkin hohtavan vihertävää väriä ultraviolettivalossa. Hämmästyttävä havainto tehtiin Yhdysvaltojen Northland Collegen tutkijoiden perehdyttyä biofluoresenssiin, ilmiöön jossa eliöt tuottavat valoa. Tutkijat ovat aikaisemmin havainneet myös liito-oravien ja joidenkin pussirottien turkkien hohtavan UV-valossa.

Vesinokkaeläinten yllättävä ominaisuus paljastui biologien tutkittua kolmea eri puolilta Australiaa peräisin olevaa lajin edustajaa. Eläinlajin biifluoresenssin syy on tutkijoille toistaiseksi epäselvä. Tutkimuksen julkaisseen Mammalia-tiedejulkaisun mukaan on kuitenkin mahdollista, että eläimet käyttävät sitä kommunikoidakseen keskenään pimeässä ja piilotellakseen paremmin petoeläimiltä.