Korona-ajan lemmikit työllistävät eläinsuojeluyhdistyksiä – nyt niitä jätetään heittelle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kotona vietetty aika lisääntyi etätyötä tehneiden keskuudessa korona-aikana, minkä ansiosta moni hankki uusia lemmikkejä. Valitettavasti ilmiöllä on myös varjopuolensa.

SEYn, eli Suomen eläinsuojelun mukaan niin kutsutut koronakoirat ja koronakanit ovat uusi ilmiö, joka johtuu lisääntyneestä lemmikinhankinnasta. Lukuisista SEYn jäsenyhdistyksistä on raportoitu kodittomien kanien määrän kasvaneen merkittävästi.

SEY vastaanotti viime vuonna lähes 9 000 eläinsuojeluilmoitus, kun edellisvuonna niitä tuli reilut 8 000. Eniten ovat lisääntyneet luonnoneläimiä koskevat ilmoitukset. Eläimet ovat suurelta osin vapaaehtoistoimijoiden avun varassa, eivätkä luonnoneläimet saa kaikkialla tarvitsemaansa apua.

– Luonnoneläimet puhuttavat ihmisiä ja herättävät auttamishalun. Esimerkiksi metsästysrautoihin kiinni jääneet karhut herättivät keskustelua rautapyynnin ongelmista ja haitalliseksi luokiteltujen vieraslajien tappaminen pesimäaikaan huolestuttaa, kun emottomat poikaset jäävät nääntymään nälkään. Meillä ihmisillä on vastuu luonnoneläimille aiheuttamistamme haitoista, mutta tällä hetkellä ainoa viranomaisten luonnoneläimille tarjoama apu on usein lopetus, kertoo SEYn toiminnajohtaja Kati White tiedotteessa.