Osaatko tulipalon alkusammutuksen? Häslääminen voi johtaa lisävahinkoihin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tuoreessa tutkimuksessa analysoitiin LähiTapiolalle ilmoitettuja liesipaloja. Vakuutusyhtiölle ilmoitetut vahingot antavat aiempaa tarkempaa kuvaa palojen syttymissyistä ja myös alkusammutustilanteista.

– Niissä tapauksissa, joissa varmuudella tiedetään alkusammutusta yritetyn, tulen leviäminen saatiin estettyä lähes 90 prosentissa tapauksista. Alkusammutukseen kannattaa siis aina ryhtyä, jos sen pystyy tekemään itseään tai muita vaarantamatta, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkija Laura Kuurne.

Samalla tutkimuksesta kävi ilmi, että onnistuneista alkusammutuksista joka neljäs oli sellainen, jossa oli hätiköinnin takia aiheutunut tarpeettomia vahinkoja. Nämä olisivat ehkäistävissä.

– Jos ruoka tai muu tavara syttyy liedellä palamaan, sen voi hyvin sammuttaa siinä paikassa. On ymmärrettävää, että ensimmäinen reaktio voi olla, että palava esine täytyy saada ulos, mutta palon alku kannattaa tukahduttaa syttymispaikassa sopivalla sammutusvälineellä. Siirtämiseen liittyy aina lisäriskejä. Mahdollisimman pian kannattaa myös kääntää liesi ja liesituuletin pois päältä, sanoo Määttänen.

Tutkimuksen valossa sammutuspeite on yleisimmin keittiössä käytetty sammutusväline: sillä tuli oli saatu tukahdutettua joka neljännessä liesipalossa. Myös vettä, käsisammutinta tai kattilan kantta oli käytetty useissa tapauksissa. Tarvittaessa matto tai märkä pyyhekin oli auttanut.

Näin voit lisätä kokkailun ja keittiön paloturvallisuutta:



– Pidä alkusammutusväline käden ulottuvilla: sammutuspeite, käsisammutin, kuiva kattilankansi. Opettele alkusammutusvälineen käyttöä ennalta.



– Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin



– Älä jätä ruokaa liedelle valvomatta



– Älä säilytä liedellä tai sen välittömässä läheisyydessä mitään ylimääräistä



– Harkitse induktiolieden hankkimista tai liesivahdin asentamista, jos taloustilanne sallii