Maastopalokausi on alkanut – uusi varoitustyyppi käyttöön

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Talviseen suuntaan takapakkia ottaneesta säästä huolimatta maastopalokausi alkoi Suomessa huhtikuun loppupuolella. Ilmatieteen laitoksen varoituskartalla näkyi jo maastopalovaroituksia Pohjanmaalla 19. huhtikuuta.

Ilmatieteen laitos ei tästä keväästä lähtien alla ruohikko- ja metsäpalovaroituksia. Sen sijaan käytössä on pelkkä maastopalovaroitus. Uusi termi määriteltiin vuoden 2024 alussa voimaan tulleessa uudistetussa pelastuslaissa.

– Varoituksilla pyritään vähentämään maastopaloja tilanteissa, joissa maastopalon vaara on ilmeinen maanpinnan kuivuuden ja sääolosuhteiden vuoksi, kertoo Ilmatieteen laitoksen yhteyspäällikkö Tuomo Bergman tiedotteessa.

Maastopalovaroituksissa on kolme vaaratasoa, keltainen, oranssi ja punainen. Varoituksen ollessa voimassa avotulta ei saa tehdä. Avotulella tarkoitetaan nuotiota tai muuta tulen käyttöä, jossa tuli voi päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin seurauksena.

Ilmatieteen laitos julkaisee varoitukset verkkosivujensa varoituskartalla ja paikallissääsivulla. Maastopalon merkkinä toimii ruohikkopalosta tuttu merkki.