Akkupalon sammuttaminen on vaikeaa – näin vältät akkupalot

Digi Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Akun ylilataaminen, korkea lämpötila tai kolhiintuminen voi aiheuttaa tulipalon, jonka sammuttaminen on erittäin vaikeaa. Nyt Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on antanut vinkkejä akun turvalliseen käyttöön ja palojen ehkäisyyn.

Akkupalo tuottaa runsaasti myrkyllisiä kaasuja ja mahdollisia voimakkaita purkauksia. Veteen upottaminen on tehokkain tapa akun sammuttaminen, mutta se ei onnistu aina helposti. Akkupalon hetkellä tulee soittaa hätänumeroon, noudattaa annettuja ohjeita ja välttää akusta syntyvän savun hengittämistä.

– Jos akku tai laite toimii latauksessa omituisesti, pitää outoa ääntä, kuumenee tai pullistuu, sen voi yrittää siirtää turvalliseen paikaan jäähtymään. Ja jos latauksessa oleva laite syttyy tuleen, ensin pitäisi yrittää irrottaa laite latauksesta, jos se vain suinkin on mahdollista, kertoo SPEKin palotorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto.

Erityisen haastavaa on suurempien akkujen, kuten sähköpyörien ja sähköpotkulautojen akkujen sammuttaminen. Lehdon mukaan niiden omistajien tulisikin varmistaa taloyhtiön ohjeista, missä akun lataaminen on turvallista.

SPEKin 10 vinkkiä turvalliseen akun käyttöön:

  • Noudata laitteen käyttöohjeita.
  • Käytä akun lataamiseen vain kyseiselle akulle tarkoitettuja latureita tai kaapeleita.
  • Lataa akku palamattomalla alustalla.
  • Älä pidä akkua jatkuvasti latauksessa.
  • Älä päästä akun varausta täysin tyhjäksi.
  • Älä lataa akkua ilman valvontaa eli älä jätä puhelinta yöksi latautumaan.
  • Jos akku lämpenee käytössä, anna sen viilentyä ennen lataamista.
  • Älä käytä laitteita liian kylmissä tai kuumissa olosuhteissa.
  • Jos akku saa kolhuja, kuumenee käytettäessä tai ladattaessa tai toimii poikkeavasti, vie akku huoltoon.
  • Jos akku pullistuu, kuumenee voimakkaasti tai alkaa haista, vie akku navat suojattuina tai muovipussiin pakattuna akuille tarkoitettuun keräysastiaan kauppaan tai muuhun keräyspisteeseen.