Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät laskivat: ”Tätä selittää useampikin seikka”

Terveys · Tim Isokivi

Puutiaisaivotulehdus on tauti, joka leviää nimensä mukaisesti punkkien puremasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät ovat ainakin hieman laskussa. THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna 123 puutiaisaivotulehdustapausta. Vuonna 2021 tapauksia oli 148. Sitä aiempina vuosina tapauksia on ollut alle sata.

– Trendi raportoitujen TBE-tapausten määrässä on ollut nousujohteinen jo yli kymmenen vuotta. Tätä selittää useampikin seikka. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisvälitteisistä taudeista voivat osaltaan selittää tapausmäärien kasvua, kertoo tiedotteessa THL:n tutkija Henna Mäkelä.

Taudin ilmaantuvuus on ollut seuratatietojen mukaan vuosina 2018-2022 korkeimmillaan rannikkoseudulla Paraisilla ja Kustavissa sekä Ahvenanmaalla ja Lohjalla. Lähes kaikki tartunnat on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa. THL:n mukaan rokotussuojasta olisi tärkeää huolehtia erityisesti silloin, jos asuu kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluvalla alueella.

Rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Espoon Suvisaaristoon. TBE-rokotukset jatkuvat myös Ahvenanmaalla, Paraisilla, Kustavissa, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Sipoon saaristossalla Lohjaa ja Kirkkonummella.