OnePlus 11 Staran testissä – odottamattomia ratkaisuita hintaluokassa

Digi Lifestyle Viihdeuutiset · Stara.fi

Matkapuhelinten teknologisiin edelläkävijöihin jo pitkään lukeutunut OnePlus lanseerasi äskettäin uuden OnePlus 11 5G -lippulaivansa. Samalla jäivät ainakin toistaiseksi historiaan eri versiot samasta puhelimesta. Laitteen kanssa samaan aikaan julkaistiin myös langattomat OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeet, joista Stara julkaisee erillisen artikkelin. Nyt OnePlus 11 on Staran toimituksen testissä.

Aiempia malleja tehokkaammassa laitteessa on Snapdragon 8 Gen 2 -mobiilialusta ja 16 gigatavun RAM-muisti sekä reunoilta aavistuksen kaareva 6,7 tuuman 120 Hz Amoled-näyttö. Dynaaminen virkistystaajuus säätyy automaattisesti yhden ja 120 hertsin välillä aina kulloisenkin tarpeen mukaan ja siten säästää virtaa. Näytön tarkkuutta voi lisätä asetuksista esimerkiksi normaalista 2412 x 1080 -tilasta tarkemmaksi 3216 x 1440 -tilaksi, mutta testin perusteella 2412 x 1080 riittää varsin hyvin tehokkaammassakin käytössä.

OnePlus 11

Uutuuspuhelimessa huomionarvoista on myös 100 W Supervooc-pikalataus, jolla kaksikennoinen 5 000 mAh akku latautuu vauhdikkaasti. Jostain syystä laturissa on kuitenkin luovuttu tehokkaasta PD-standardista, mutta puhelin latautuu omalla laturilla täyteen 25 minuutissa. Selkeä puute kuitenkin on, että laite ei tue langatonta latausta, joka on nykyisin vakiovaruste myös selvästi halvemmissa hintaluokissa. Tästä ominaisuudesta luopumista on syytä hämmästellä.

Kameroiden puolella yhteistyö Hasselbladin kanssa jatkuu. Laitteen takana on 50 megapikselin kamera, 48 megapikselin IMX581 ultralaajakulma ja 32 megapikselin muotokuvaobjektiivi. Laajakulmaa on rajoitettu 115 asteeseen, eli selvästi aikaisempaa 150 astetta kapeammaksi. Etupuolella on 16 megapikselin selfiekamera. Kameroiden puolella suurin puute on vain kaksinkertainen optinen zoomi. Aktiivisille kuvaajille ja sosiaalisen median julkaisijoille se ei ole riittävä, eikä edes 20-kertainen digitaalinen zoomi korvaa tätä puutetta. Hasselblad takaa kyllä kuvien laadun, mutta kunnon optisen zoomin puute rajoittaa kuvaamisen mahdollisuuksia.

OnePlus 11

Edeltäjänsä tavoin OnePlus 11 on melko suuresta koostaan huolimatta hyvin käteen sopiva ja miellyttävän tuntuinen myös ilman suojakuorta. Laitteen kyljestä löytyy tässäkin laitteessa varsin kätevä Alert Slider -kytkin laitteen äänten ja värinän kytkemiseksi. Jostain syystä laitteella ei ole nykystandardien mukaista IP-suojausta kastumisen varalta, joten IP64-laitteen kanssa kannattaa olla tarkkana sateella. Viime vuosina yleistyneen trendin mukaisesti tässäkään laitteessa ei ole 3,5 mm fyysistä kuulokeliitäntää.

Suomessa OnePlus 11 -laitteesta tuli myyntiin kaksi versiota, 128+8 gigainen versio ja 256+16 gigainen versio. Hintaa pienemmällä versiolla on 879 euroa ja suuremmalla 949 euroa. Laitteen sisällä voidaan käyttää kahta nano-SIM -korttia, mutta muistikortille ei ole paikkaa. Päivitykset OnePlus lupaa peräti viideksi vuodeksi.

Stara toteaa testin perusteella, että OnePlus 11 5G on ihan toimiva peruspuhelin, mutta hintaluokassaan se ei yllä kilpailijoiden tasolle. Jostain syystä laitetta suunniteltaessa on tehty päätöksiä, jotka eivät kuulu tämän sarjan laitteisiin. Langattoman latauksen puuttuminen ja kameran heikko zoomi ovat asioita, jotka vaikuttavat arkikäytössä. Näitä puutteita ei riitä korvaamaan se, että laitteen sisällä tieto ja data liikkuvat muita nopeammin. Vaikuttaa siltä, että käyttäjää ei ole ajateltu riittävästi. Toivottavasti OnePlus 12 palaa taas juurilleen, jota esimerkiksi OnePlus 10 edusti varsin hyvin. Yksi harha-askel voidaan ymmärtää, mutta sieltä täytyy ymmärtää myös palata takaisin.